کاهش حریق در مراتع استان مرکزی/ کویر میقان از کانون‌های بحرانی فرسایش بادی استان

تالاب میقان پس از آتش سوزی - اراک

مدیرکل منابع طبیعی استان مرکزی از کاهش حریق مرتع در سال جاری خبر داد و گفت: در سال جاری هزار و ۴۰۰ هکتار از اراضی استان استعدادیابی و به بخش کشاورزی و صنعت واگذار شد.

 یوسف یوسفی در نشست مطبوعاتی به مناسبت هفته منابع طبیعی و درختکاری عنوان کرد: اداره کل منابع طبیعی استان در زمینه اعتبارات در سال جاری نسبت به سال گذشته رشد ۲ برابری داشته و امسال ۱۸ میلیارد تومان اعتبارات ملی و هشت میلیارد تومان اعتبارات استانی لحاظ شد.

وی با بیان اینکه تاکنون ۳۲٫۵ درصد معادل ۵ میلیارد و ۹۰۰ میلیون تومان اعتبارات ملی و ۶۴ درصد اعتبارات استانی تخصیص یافته است که در امر تخصیص نیز نسبت به سال گذشته رشد بالایی را شاهد هستیم، گفت: ۷۲٫۵ درصد از سطح استان مرکزی زیر پوشش عملیات های منابع طبیعی است که در مقایسه با این سطح تنها ۲ درصد اعتبارات داده می شود و این رقم برای کنترل و حفاظت جوابگو نیست.

مدیرکل منابع طبیعی استان مرکزی به وضعیت آتش سوزی مراتع اشاره کرد و گفت: سال گذشته هزار و ۷۰۹ هکتار از اراضی طبیعی استان مرکزی در قالب ۱۰۴ فقره دچار حریق شد که امسال بواسطه اقدامات فرهنگی و ترویجی این رقم به ۴۵ فقره و ۳۴۲ هکتار کاهش یافته است.

وی بیشترین حجم آتش سوزی مراتع را با ۱۳۵٫۶ هکتار مربوط به اراک دانست.

یوسفی با اشاره به اقدامات صورت گرفته در راستای اقتصاد مقاومتی بیان کرد: در سال جاری به مانند سنوات گذشته هشت گونه درخت سازگار با شرایط اعم از ارغوان، افرا، زبان گنجشک، سنجد، سرو خمره ای، صنوبر نیلک و کاتالپا به تعداد ۶۰۰ هزار اصله تولید شده است که از این تعداد ۲۸۰ هزار اصله صنوبر در راستای زراعت چوب در اختیار کشاورزان قرار می‌گیرد و باقی جهت کاشت در فضای سبز، جنگلکاری و … توزیع می شود که این توزیع نسبت به سال گذشته ۲ برابر شده است.

وی با اشاره به بهره برداری از گیاهان دارویی کتیرا و باریجه در سطحی به وسعت ۵ هزار و ۲۵۰ هکتار در استان مرکزی بیان کرد: از این سطح امسال ۱۷ هزار و ۲۹۳ کیلوگرم برداشت محصول صورت گرفته و برای ۳ هزار نفر روز اشتغال ایجاد شده است که نسبت به ۹۱۷ کیلوگرم در ۸۲۰ هکتار سال گذشته ۲۰ برابر رشد داشته است.

یوسفی تصریح کرد: در سال جاری هزار و ۴۰۰ هکتار از اراضی استان استعدادیابی و به بخش کشاورزی و صنعت واگذار شد که ۴۰۰ هکتار آن در قالب ۱۵ قرارداد به منظور تولید انرژی های پاک و ۸۰۰ هکتار در آشتیان جهت نیروگاه بادی واگذار شده است.

وی افزود: همچنین در بحث معادن ۲۲۹ فقره استعلام انجام و ۷ هزار و ۳۶۳ هکتار جهت اکتشاف و بهره‌برداری اعلام موافقت شد.

یوسفی با اشاره به پرونده های اختلافی بین منابع طبیعی و مردم گفت: از سال ۹۲ تا ۹۶ چیزی در حدود ۲ هزار و ۸۲۰ رای صادر شده است.

وی با اشاره به تدوین سند ارتقای فرهنگ منابع طبیعی برای اولین در استان مرکزی و برنامه های مصوب در راستای این سند بیان کرد: به منظور ارتقای فرهنگی، آموزشی، اجرایی و علمی از سطح روستا تا جوامع شهری برنامه هایی در نظر گرفته شده که شامل دوره های آموزشی تخصصی غیر حضوری برای ۴۲۰۰ نفر و دوره اطفا و پیشگیری از حریق است که منتهی به کاهش ۸۰ درصدی آتش سوزی شده است، ۲۲۰ مورد دوره آموزشی حضوری برای ادارات و برگزاری دو همایش علمی و فرهنگی و … از دیگر اقدامات انجام شده است.

مدیرکل منابع طبیعی استان مرکزی اضافه کرد: در راستای این سند در حال حاضر ۲۲۰ هزار نفر همیار طبیعت جذب شده است که ۳۵۰۰ نفر محافظان افتخاری، ۲۵۰۰ نفر مروجین افتخاری و ۱۶ هزار نفر دانش آموزان هستند.

وی با اشاره به انجام چهار طرح تحقیقاتی در راستای سند گفت: تحقیقات با محوریت بررسی میزان اثرگذاری پروژه های منابع طبیعی، اثربخشی طرح ها در معیشت مردم، چگونگی کشت و تکثیر گیاه هالکنوم در کویر میقان و آتش سوزی و اثرات منفی آن در حال انجام است.

یوسفی با اشاره به طرح های آبخیزداری که طی سال جاری رشد ۲ برابری اعتبارات داشته است، گفت: اعم پروژه ها شامل گابیون بندی، خشکه چینی، بندهای سنگی و ملاتی است که شاخص ترین طرح استان در این حوزه دره گردو است که کف دره فرسایش شدید دارد و مهندسی ترین کار تثبیت بستر دره برای حفظ درختان انجام شده و این عمل باعث شده است که قنات این منطقه تا مهرماه دارای آب باشد و نشان از تغذیه مناسب در بالادست دارد.

وی درخصوص طرحهای بیابانزدایی اظهار کرد: یکی از کانون های بحرانی فرسایش بادی استان کویر میقان است که در سفر دولت به استان ۱۲ میلیارد تومان جهت کنترل آن مصوب شد و تاکنون ۳ میلیارد تومان تخصیص یافته است که یک میلیارد تومان آن صرف احداث بادشکن غیرزنده شد و تخصیص جدید نیز اخیرا ابلاغ شده است. همچنین پرورش آتریپلکس و جوانسازی آن در هزار هکتار در حال انجام است

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *